Mina åsikter om ’’sågning’’


Jag störde mig enormt hur folk provocerar fram i sina bloggar angående ’’sågning’’ i ridsammanhang. För er som inte vet vad en sågning är då man tar med en kraft i ena tygeln, släpper efter och tar med samma kraft i andra tygeln och släpper efter. Detta upprepas och blir då en ’’sågning’’ i hästens mun. Försökte skriva allt i ett släng, vilket inte resulterade något vettigt. Så jag delar upp info delarna för er icke hästvettiga människor.

''Sågning'' i högre dressyrsammanhang kallas även rollkur. Hästen har ingenstans att ta vägen på grund av ryttarens hårda/bestämda tygeltag. Hittade inga bra bilder som förklarar just sågning, så istället får ni lida med två bilder på rollkur.


Bettet:
Det finns hundratals olika sorters bett som används i dagsläget. Allt från milda tredelade bett som är de vanligaste till extrema bett med massa krångliga namn och onödiga designer. Bettet är i främsta delen drivmotorn på hästen. Det är stanna, svänga och öka. Med hjälp av bettet kan man kommunicera med hästen på ett enkelt sätt. Dock ska man också tänka på att man ska rida med säte, skänklar och vikt också. Annars blir det som att tämja en delfin i en gran. Bettet fungerar så att när man drar i tyglarna så dras bettet upp mot mungiporna och ger ett tryck, lätt som hård beroende på vilken kraft och effekt man är ute efter.  De flesta tror att detta är det enda som händer, men nej. Bettet kan vara delat i flera deler. Antingen rak, två delad eller tre delad. Med ett rakt bett så händer inget mer i hästens mun. Den är fast. Men ett tvådelat bett viker sig antingen uppåt i gommen eller ner i tungan beroende på vilken typ av bett man har. Tredelat viker sig på samma sätt men är dock mildare då det finns en rak bit i mitten av bettet. Effekten är inte bara trycket i mungiporna, utan också trycket i gommen alt tungan. I både gommen och tungan finns det känsliga nerver och jag vet själv hur ont det gör att få något upptryckt i gommen, har suttit och gråtit hos tandläkaren när de har tagit röntgen bilder. Inget som jag rekommenderar.

 

Tränset:
Bettet är kopplat till tränset som är bara till för att hålla bettet på plats och har i efterhand fått funktionen att hindra hästarna från att öppna munnen. Tränset trär över nacke, panna, nosrygg och ganasch (kindbenen). Bettet är direkt kopplat till nackstycket. Beroende på vilket bett man rider på så ger ett tygeltag (vill säga man svängen eller stannar) också ett tryck i nacken där det finns känsliga och viktiga nerver. Överklass: Pessoa och liknande bett med en övre ring på bettet skapar en skarpare funktion för bettet då det ger skarpare signaler och mer tryck i nacken.

 

Här nedan ser ni ur bettet och tränset påverkar hästen. Valde just att använda denna bilden för att visa effekten där man förstår lättare, det är lite svårare att förklara med ett vanligt tränsbett. Detta bettet är bland de ''grövsta'' som påverkar nacken, vanliga tränsbett påverkar inte nacken lika ''lätt''.

Alltså påverkar sågningen hästens nerver mycket. Hästen kan känna obehag, smärta och kan känna sig förvirrad då man inte riktigt klargör en signal utan helt enkelt ’’sågas’’ ner.
Jag är starkt emot denna typen av teknik. Den är värdelös och det finns bättre och mildare sätt att få en häst att gå som man vill, - de rätta sätten.

 

Dock har detta gått överstyr i mina ögon. Varje lilla tygeltag sägs vara sågning i dagsläget. Jag har lärt mig att om man rider på en slö häst som är döv i munnen eller vid skänkeln så kan man leka med bettet. Detta göra man genom att krama om ena tygeln, släppa efter och krama om andra och släppa efter. Detta upprepar man och hästen får något att fundera på. Detta är små, små signaler och absolut inga kommandon. Hästen ska bara få något annat att koncentrera sig på. Detta är precis samma metod som ’’sågning’’ dock en mildare variant. Det påverkar inte hästen negativt.

 

Jag leker ofta med bettet när jag rider hästar som inte kan koncentrera sig på mig. Dock har jag OFTA hört att jag sågar hästens mun, vilket jag inte gör. Har även sett andra på tävlingar där de leker med bettet då hästen är för stingsig och jag hör folk på läktaren som säger ’’Aj, hästens mun’’ eller ’’Shit hon/han sågar, vad tänker hon/han med?!’’ och så vidare. Jag är trött på det. Om man ger små signaler så är det helt okej, om man tar stora tygeltag så är det inte okej. Folk borde fatta. Om jag kramar om tyglarna var för sig så borde folk inte lägga sig i som inte känner varken hästen eller mig, eller har varken ens suttit på hästen.

 

Så snälla – tänk innan ni säger något! Bara för att ni sitter på läktaren och ser någon såga sin häst behöver ni inte tissla och tassla om det där. Gå istället fram till ekipaget och rekommendera en annan metod. Vissa hästar kanske rusar iväg och ett sätt att så stopp på en springande häst är just sågning (om hästen inte lyssnar på stopp). Tänk på vilken situation ekipaget är i också. Vad är det för häst? Hur är den utbildad? Hur mycket kan ens ryttaren? Det kan sitta en liten ridskoleryttare på ryggen som kanske inte vet bättre. Tänk er för. Tack.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0